Scheiden zonder advocaat, kan dat?

Gepubliceerd: dinsdag 16 maart 2021 09:00

Heel wat koppels die willen scheiden vragen zich af of ze wel een advocaat moeten inschakelen. In principe is dat niet nodig. Maar het biedt wel een paar interessante voordelen.

Scheiden in onderlinge toestemming

Bij een echtscheiding in onderlinge toestemming kom je samen met uw partner de voorwaarden met betrekking tot de scheiding overeen, rekening houdend met belangrijke familiale en materiele punten.

Jullie bepalen dus zelf de verdeling van roerende en onroerende goederen. Ook over het onderhoud en de huisvesting van de kinderen moeten er beslissingen gemaakt worden.

De voordelen van een advocaat

Of jullie nu als vrienden uit elkaar gaan, of een vechtscheiding doormaken; het is altijd een goed idee om een advocaat in te schakelen gespecialiseerd in familiaal recht.

Deze specialist biedt een proactieve aanpak om optimaal jouw belangen te verdedigen. Elk mogelijk scenario wordt bekeken, om samen het beste pad uit te stippelen. Alle beslissingen hebben immers gevolgen voor de toekomst.

Om een voorbeeldje te geven; stel dat je beslist om na de scheiding een nieuwe woning te huren. Ga je dan meteen een overeenkomst van 3 jaar aan? Of is het interessanter om met de eigenaar een huurtermijn van 1 jaar overeen te komen? Deze kortere periode biedt meer flexibiliteit.

Blijf je in de gezamelijke woning? Weet dan dat er mogelijk een woonstvergoeding kan gevorderd worden.

Bij een echtscheiding zijn er allerlei zaken waar je in eerste instantie niet aan denkt, bijvoorbeeld groepsverzekeringen, de verblijfsregeling voor de kinderen, gezamenlijke rekeningen, enz. Een advocaat maakt je hierop attent.

Website by The Online Nut Company